Свят

Израел е нанесъл удари в Газа и Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават сраженията между Израел и Хамас. Израелските сили навлязоха в квартал Шеджайя в северната част на Газа. Те също така оперираха и в западната и централната част на Рафа, като при боевете са загинали най-малко шестима палестинци.

Стана ясно също, че израелските войски са извършили въздушен удар в северната част на Западния бряг, при който е убит палестински боец, а други петима са били ранени. Ударът е бил нанесен в Нур Шамс, градски бежански лагер.

По-късно израелските военни съобщиха, че 18 техни войници са били ранени, един от които сериозно, при удар с дрон по тяхна позиция в Голанските възвишения, близо до Ливан. Те допълват, че оттогава нанасят удари по цели на Хизбула в Южен Ливан. А в речта си по време на седмичното заседание на кабинета израелският министър-председател Бенямин Нетаняху повтори позицията си, че няма заместител на победата във войната срещу Хамас. 

 

Ангажирани сме да се борим, докато не постигнем всичките си цели: елиминиране на Хамас, връщане на всички наши заложници, гарантиране, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел. Трябва и безопасно да върнем нашите жители в домовете им в южната и северната част на страната.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Междувременно хиляди еврейски ултраортодоксални мъже влязоха в сблъсък с израелската полиция в центъра на Йерусалим. Това стана по време на протест срещу заповед на Върховния съд, според която те вече ще подлежат на военна служба. Демонстрациите бяха белязани от насилие, като израелската полиция съобщи, че недоволните са хвърляли камъни и са нападнали колата на министър. За разпръскване на тълпата са използвани водни оръдия. Военната служба е задължителна за повечето еврейски мъже и жени в Израел. Политически влиятелните ултраортодоксални партии обаче извоюваха за своите последователи освобождаване от военна служба и вместо това обучение в религиозни семинарии.