Свят

Представител на Хамас: Искаме пълно спиране на огъня

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Israel Palestina Hamas AP Снимка: AP архив

Няма напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа с Израел. Това заяви високопоставен представител на палестинското ислямистко движение Хамас. Осама Хамдан каза, че групировката е готова „да разгледа положително“ всяко предложение за прекратяване на огъня, което би довело до край на войната.

Засега няма истински напредък в преговорите за прекратяване на огъня. Това, което се предава от администрацията на САЩ, идва в контекста на различен вид натиск върху Хамас да се съгласи с израелското предложение такова, каквото е, без промени, в опит да подобряване на имиджа на тази грозна администрация.

Осама Хамдан – висш представител на Хамас

Усилията на арабските посредници, подкрепени от САЩ, засега не успяха да доведат до прекратяване на огъня. Хамас твърди, че всяко споразумение трябва да включва спиране на войната и пълно изтегляне на израелските сили от Газа, а Израел заявява, че ще приеме само временно спиране на огъня, докато групировката Хамас, която управлява анклава от 2007 г, не бъде напълно унищожена.

Израелската офанзива в Газа досега е отнела живота на почти 38 000 палестинци, по данни на здравното министерство на анклава.