Свят

В нова фаза: Израелските лидери обсъждат бъдещето на операцията в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелски официални представители заговориха за преход във войната в Газа към фаза с по-ниска интензивност. Това бе казано както от министъра на отбраната Йоав Галант, който е на посещение в САЩ, така и от началника на Генералния щаб на IDF ген. Херци Халеви. Галант заяви, че е обсъдил с държавния секретар Блинкън фаза „С“ във войната срещу Хамас.

Премиерът Нетаняху не изключва споразумение за частично спиране на огъня в замяна на освобождаване на всички израелски заложници.

Министърът на отбраната на Италия отправи призив към Нетаняху да прекрати 8-месечната война в Газа.

Надявам се Нетаняху да разбере какво се опитва да каже на държавата Израел международната общност от месеци. Когато САЩ и Италия разговарят с Израел и го молят да спре бойните действия, те имат предвид бъдещото благополучие на Израел. Надявам се, че Нетаняху разбира това.

Гуидо Кросето – министър на отбраната на Италия 

Третата фаза, според определението на Израел, включва бойни действия с ниска интензивност в Газа, прецизни въздушни удари, поетапно изтегляне на войските, създаване на буферна зона близо до границата с Газа и намирането на алтернатива на управлението на Хамас в анклава. Такава обаче не се очертава на хоризонта.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че евентуална война между Израел и Хизбула може да тласне Близкия изток в „сериозна криза“. Испанецът допълни, че хуманитарната ситуация в Газа може да се определи като „катастрофална“.