Свят

Удар до офис на Червения кръст в Газа остави десетки загинали и ранени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 22 жертви и над 40 ранени при израелски удар близо до офис на Международния комитет на Червения кръст в Газа. Това съобщи в социалната мрежа „Екс“ хуманитарната организация. Тя осъжда „многото сериозни инциденти“ от последните дни, „които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилното население“.

Бяхме в нашата палатка, когато бомба избухна близо до палатките на Червения кръст. Съпругът ми излезе навън при първия взрив. Тогава избухна втори, още по-близо до офисите на Червения кръст и хората започнаха да се събират. Опитах се да намеря мъжа ми, но не успях. Побягнахме боси навън.

Мона Ашур – загубила съпруга си палестинка

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа съобщи за 25 загинали и 50 ранени, обвинявайки израелците, че "са се насочили ударите си към палатките на разселените цивилни в Ал Мауаси", район в южната част на ивицата Газа близо до Рафа. Израелската армия обяви, че разследва тези съобщения.

ООН призова Израел да възстанови реда, за да може да бъде доставена помощ за цивилното население.

Израелските сили увеличиха ударите в Газа, а освен това продължават да разменят огън през границата с Ливан с шиитската групировка Хизбула.

Нека бъда ясен: хората от региона и тези по света не могат да си позволят Ливан да се превърне в друга Газа. От двете страни на синята линия вече са загубени много животи, десетки хиляди хора са разселени, а домовете им и средствата за препитание са унищожени. Горските пожари, предизвикани от експлозии, допълнително опустошават общностите и околната среда.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН

Междувременно катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани каза, че има определен напредък в преговорите за спиране на огъня в ивицата Газа, но остават някои различия между воюващите страни – Израел и Хамас.