Свят

Израелски танкове са навлезли още по-навътре в град Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили за отбрана са нанесли нови удари по Рафа и други райони в ивицата Газа и са влезли в улични сражения с бойци на Хамас и други палестински ислямистки групировки, съобщиха жители и израелски военнослужещи, цитирани от Ройтерс.

Танкове са влезли в западната и северната част на града, след като по-рано бе установен контрол върху източната, южната и централната част. Израелските сили бомбардираха със самолети, обстрелваха с танкове и кораби, което предизвика нова вълна от изселване от града, приютил повече от един милион разселени хора.

Местни жители са свидетелствали, че през последните два дни израелските набези са зачестили.

 

Няма да напуснем ивицата Газа, докато не върнем всички наши заложници – и живите, и мъртвите. Изпълняваме тази мисия, както и много други, затова е по-добре да замълчим за подробностите.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Двама войници от израелските сили са били убити при атака на Хамас в централната част на Газа, твърдят местни медии. Тяхната смърт увеличи жертвите сред израелските военни до 314 от началото на сухопътната офанзива в палестинския анклав.

Междувременно разривът между израелския премиер Бенямин Нетаняху и военното ръководство на страната става все по-открит, след като главният говорител на въоръжените сили заяви, че целта на Нетаняху да унищожи Хамас в Газа е непостижима.

Коментарът на Даниел Хагари пред израелската телевизия е рядък пряк упрек от страна на военните за начина, по който Нетаняху очертава основната цел на войната в Газа, която според него е "пълна победа" над Хамас и връщане на израелските заложници, държани от групировката.

Докато боевете се ожесточават, хуманитарната криза се разраства. Над 1.3 разселени палестинци са намерили подслон в палаткови лагери и тесни жилища без питателна храна, вода и медицински консумативи. А за тяхното страдание допринасят високите температури и постоянните бомбардировки.