Свят

Светът остро осъди удара на Израел в Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Международната общност остро осъди въздушния удар на Израел по лагер за разселени палестинци в Рафа. При нападението загинаха най-малко 45 души, а други 200 бяха ранени, много от които жени и деца.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш отправи сериозни критики към властите в Израел. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е "възмутен" от ударите и призова за прекратяване на огъня. Германия определи кадрите от мястото като "непоносими", а ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Израел трябва да изпълни решението на Международния наказателен съд. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече удара "клане" и допълни, че страната му "ще направи всичко", което е по силите ѝ, за да потърси отговорност от израелските служители.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че случилото се е "сърцераздирателно", и добави, че Съединените щати "активно се ангажират" с официални лица в Израел, за да установят какво се е случило. В отговор министър-председателят Бенямин Нетаняху нарече удара "трагична грешка" и заяви, че страната разследва инцидента.

В Рафа вече сме евакуирали около един милион жители и въпреки нашите най-добри усилия да не навредим на невинните, за съжаление се случи техническа грешка. Разследваме случая. Ще представим заключенията, защото това е нашата политика.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Катар от своя страна заяви, че ударът на Израел може да "попречи" на преговорите, целящи освобождаването на заложниците и постигането на примирие в Газа. Междувременно, продължава офанзивата на израел в анклава, като местни съобщиха за нови танкове около град Рафа. Съобщава се още, че израелски бомбардировки в различни райони на анклава са убили най-малко шестима души и ранили няколко други.