Свят

Ердоган нарече израелците „варвари“ и сравни Нетаняху с Хитлер и Милошевич

От Euronews България Euronews България
Erdogan Turcia AP Снимка: АП, архив.

"Нетаняху няма да може да се спаси от това да бъде оплакван като (Слободан) Милошевич, (Радован) Караджич и (Адолф) Хитлер, на които подражава." Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Държавният глава разкритикува Израел за нападението му през уикенда срещу Рафа, който преди това беше обявен за "безопасна зона".

"Нападението в неделя срещу Рафа, което дойде след заповедта на Международния съд, разкри коварната и кървава природа на държавата на терора", каза Реджеп Тайип Ердоган пред адвокати в Истанбул в телевизионно обръщение, като се позова на Израел и заповедта на Международния съд да спре кръвопролитието.

Президентът се нахвърли и върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, като заяви:

 

Изпадналият в беда Нетаняху и неговата мрежа от убийци се опитват да разширят хватката си на власт, като избиват хора, докато не успяват да победят палестинската съпротива.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Ердоган също така подчерта, че Турция ще направи "всичко по силите си, за да гарантира, че тези (израелски) варвари ще бъдат изправени пред съда за извършените от тях престъпления".

Най-малко 35 души бяха убити и десетки ранени, когато Израел атакува лагер за разселени хора в Рафа в неделя.

Нападението е станало близо до логистичната база на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в Тал ал-Султан, съобщиха от медийната служба на Газа.

 

Израелските самолети са се прицелили в няколко палатки в района, съобщиха от медийната служба, като добавиха, че са използвани ракети и 2000-килограмови бомби.

По-рано силите за гражданска защита на Газа съобщиха, че набелязаният район е приютил най-малко 100 000 разселени.