Свят

Жители на разрушения Хан Юнис се връщат по домовете си

От Euronews България Euronews България

Разселените жители на град Хан Юнис в Газа започнаха да се връщат в разрушените си домове, за да спасят вещите си. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси засне мащабите на разрушенията в южния град в ивицата Газа. Служителят по хуманитарните въпроси Ясмина Герда описа населеното място като „изравнено със земята“ след израелската въздушна и сухопътна офанзива.

 

Десетки хиляди хора започнаха да се връщат, за да видят какво е станало с домовете им, да намерят дрехите си, снимките си, спомените си. И да разберат дали нещо може да бъде спасено.

Ясмина Герда, служител по хуманитарните въпроси, OCHA Газа

Герда добави, че хуманитарните организации са увеличили услугите за помощ в района, но те все още са недостатъчни.

 

Хуманитарните организации увеличават ежедневно услугите, които предоставят в този район. Но с всички ограничения и предизвикателства при доставянето на помощи и гориво в Газа, това е само капка в огромния океан от нужди, с който се сблъскваме.

Ясмина Герда, служител по хуманитарните въпроси, OCHA Газа

Повечето жители споделят, че са се уморили да бягат ежедневно и да трябва да изоставят всичко ценно. Сред тях е и Осама.

 

Ще остана тук, дори и да кажат, че в Хан Юнис ще има ново нахлуване, тъй като моето място е тук.

Осама, жител на Хан Юнис

ООН заяви, че повече от 900 000 разселени палестинци не разполагат с храна, вода, подслон и други неща от първа необходимост за оцеляването си. Около 80 % от населението на над двумилионния анклав са били прогонени от домовете си по време на войната, често многократно. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни, най-малко 35 000 палестинци са били убити от началото на конфликта на 7 октомври.