Европа

Израел: Провеждаме целенасочени операции срещу радикални бойци в Газа и на Западния бряг

От Euronews България Euronews България

Израел продължава с целенасочените операции срещу палестинските ислямистки групировки – както в ивицата Газа, така и на Западния бряг. При въздушни удари и артилерийски обстрел в Газа са убити 35 палестинци. Информацията е на здравни служители и медии на Хамас. Израелски войници и танкове напредват в югоизточната част на Рафа. Доближават се до гъсто населения квартал Ибна.

Гражданска защита в Газа междувременно съобщи за най-малко 26 загинали при два израелски въздушни удара в Рафа, предава Франс прес.

Едновременните израелски нападения срещу северните и южните краища на Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди палестинци и прекъснаха основните пътища за достъп на помощи, което повиши риска от глад.

Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува Рафа, за да изкорени последните батальони бойци на Хамас, които според него се укриват там.

Успоредно с това израелските сили засилиха сухопътната офанзива в Джабалия, където военните изравниха със земята няколко жилищни района, и нанесоха удари по близкия град Бейт Ханун.

След операция на израелската армия в окупирания Западен бряг са били убити 12 палестинци, други 25 са ранени.

Сгради, улици, инфраструктура – всичко беше унищожено в лагера Дженин. Младежкият център също беше унищожен, за четвърти или пети път. Израелската армия се прицелва в цивилните, а запасите от лекарства са изчерпани.

Абдул Шалаби – председател на младежки център в бежанския лагер в Дженин

Военните започнаха операцията във вторник в град Дженин и съседния бежански лагер като част от натиска срещу екстремистите в района. Палестинската групировка "Ислямски джихад" съобщи, че нейни бойци са се сражавали с израелските сили.

Радикални групировки твърдят, че най-малко 8 от загиналите са бойци: един от Хамас и 7 от Бригадата на мъчениците на Ал-Акса, въоръжен клон на партията Фатах.