Свят

Над 34 хиляди души са загинали в Газа от началото на конфликта

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хората в Рафа продължават да се евакуират като около 110 000 души вече са избягали. Боевете между израелските и палестинските бойци в покрайнините на града правят недостъпни пунктовете за доставка на помощи, а запасите от храна и гориво са критично малки, твърди ООН. Съединените щати са против офанзива в Рафа и засилват натиска върху Израел като заплашват да спрат изпращането на оръжия. Въпреки това хуманитарната катастрофа в Газа се влошава. 

Трябва да се евакуираме, но не знаем къде ще отидем.

Хазем Абдин, местен жител

Много от хората пребивават в управлявани от ООН приюти или в палаткови лагери. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщава, че запасите от храна и гориво в града са критично ниски. Израел твърди, че близкият пропускателен пункт Керем Шалом е отворен от негова страна, но ООН заяви, че той остава недостъпен от страна на Газа поради продължаващите боеве. Доставките, медицинската евакуация и движението на хуманитарен персонал е възпрепятствано. Рафа е основният пункт за влизане на гориво, необходимо за захранване на превозните средства, както и на генераторите, на които разчитат болниците и пречиствателните станции.

По данни на местните здравни служби броят на загиналите във войната в Газа се е покачил до над 34 хиляди души. В същото време, върховният представител на Европейския Съюз за външната политика Жозеп Борел, обяви, че Испания, Ирлания, Малта и Словения ще признаят Палестина за независима държава на 21 май.