Свят

Хиляди разселени в Ивицата Газа нямат достъп до вода и храна

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хиляди хора, които са избягали от източните части на южния град Рафа в Ивицата Газа към район Муваси на север, страдат от тежки условия и липса на услуги. Разселените се оплакват, че нямат палатки, а в района липсват храна, питейна вода. Гражданите напуснаха домовете си след призива на израелските военни да евакуират източните части на Рафа, по границата с Египет. Преместването на север стана в момент, когато израелските войски поеха контрола над жизненоважния граничен пункт Рафа в Газа тази седмица.

Заплашиха ни, като ни наредиха да напуснем домовете си. Къде ще отидем. Както виждате, хората не знаят какво да правят. Това е унижение.

Тагреед Балауи, разселен гражданин

ООН предупреди за потенциален срив на потока от помощи за палестинците в резултат на затварянето на Рафа и другия главен пропускателен пункт в Газа - Керем Шалом. Официални представители съобщават, че северната част на Газа изпитва „пълен глад“.

Бомбардировките започнаха рано и сега сме изхвърлени на улицата. Ние сме шест семейства и нямаме нито палатка, нито питейна вода, нито храна. Избягахме от смъртта и изглежда, че децата ще умрат тук, на улицата.

Хани ал-Хамс, разселен гражданин

Израелското нахлуване дойде след като в понеделник групировката Хамас заяви, че е приела предложение за прекратяване на огъня, за което Израел настояваше, че не отговаря на основните му искания. По данни на местни здравни служители конфликтът е отнел живота на над 34 700 палестинци и е опустошил ивицата Газа. С превземането на контролно-пропускателния пункт „Рафа“ Израел получи пълен контрол върху влизането и излизането на хора и стоки в анклава, откакто изтегли войниците и заселниците си от Газа през 2005 г.

Американският президент Джо Байдън отново предупреди израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не предприема инвазия в града, след като Израел нареди на 100 000 палестинци да се евакуират от части на Рафа. Но крайно десните коалиционни партньори на Нетаняху заплашиха да свалят правителството му, ако той отмени офанзивата или направи твърде много отстъпки в преговорите за прекратяване на огъня. Според болнични данни израелските удари и бомбардировки в Рафа през нощта са отнели живота на най-малко 23 палестинци, включително най-малко шест жени и пет деца.