Свят

Израел осъди решението на Международния наказателен съд за офанзивата в Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Редица международни реакции последваха решението на Международният съд да нареди на Израел незабавно да прекрати военната си операция в Рафа. След обявяването на заповедта израелският министър-председател Бенямин Нетаняху проведе съвещание с военния си кабинет. В съвместно изявление Съветът за национална сигурност и Министерството на външните работи заявиха, че Израел "не е извършвал и няма да извършва военна дейност в райони на града, в които живеят мирни граждани". Нетаняху е разговарял и с държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той е подчертал "важността на хуманитарната ситуация в Газа. Южна Африка похвали отсъждането, като Зане Дангор, директор на отдела за международни отношения на страната, го нарече "фактически" призив за прекратяване на огъня. Хамас също одобри решението на съда. 

 

 

Малко вероятно е Израел да промени курса си, а Международният съд не разполага с механизъм, с който да наложи това. Решението обаче засилва натиска върху Израел, който изпитва все по-голяма изолация на международната сцена. 

Сам Медник, Асошиейтед прес

Междувременно стана ясно, че израелска делегация ще пътува скоро до Париж, където ще се обсъди освобождаването на всички заложници. Това съобщи израелски служител пред CNN. Визитата идва в момент, когато директорът на ЦРУ Бил Бърнс е в Европа, за да се опита да върне в ход прекратяването на огъня. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън разговаря и с египетския си колега, с когото се договориха да изпратят повече помощи през граничния пункт Керем Шалом. На фона на всички преговори продължават и боевете на фронта. По данни на палестинските власти най-малко петима са били убити при израелски въздушен удар по Ал-Зайтун в град Газа. По-нататък на север два "огромни въздушни удара" са били нанесени по Джабалия. Кадри, публикувани в интернет, показват цели стени, взривени от обстрела. Съобщава се, че през последните 24 часа общо 57 души са загинали.