Свят

Десетки са убитите и ранените при израелски удар край град Рафа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко 35 души са били убити при израелски въздушен удар край град Рафа, съобщават палестински медици в ивицата Газа. В неделя бойци на Хамас изстреляха за първи път от четири месеца ракети срещу цели в Израел, включително столицата Тел Авив.

Израелските сили са атакували лагера Тал ал-Султан, в който са настанени разселени хора. Десетки са били ранени при пожар, избухнал след атаката.

Израелски военни заявиха, че целта на въздушния удар е бил комплекс, в който се събират високопоставени представители на Хамас, включително двама от лидерите на движението на Западния бряг. Палестинското президентство и Хамас обвиниха Израел, че е извършил "клане" с нападението в лагера, управляван от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Нашите цели в ивицата Газа, особено подчертано тук в Рафа, е да унищожим Хамас, да върнем заложниците и да запазим свободата си на действие. Трябва да прочистим този район, да премахнем тунелите и инфраструктурата на терористите.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

От 7 май израелската армия засилва операциите за унищожаване на последните батальони на Хамас в Рафа. Сраженията продължиха и през уикенда, въпреки решението на Международния съд за спиране на израелските операции и допускане на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл" поиска от Международния наказателен съд да започне разследване за "военни престъпления" срещу Израел заради три израелски въздушни удара в центъра и южната част на ивицата Газа. Според организацията при тях са загинали 44-ма палестински цивилни граждани през април, включително 32 деца.