Свят

Байдън и Нетаняху отхвърлиха обвиненията на прокурора в Хага: Няма равнопоставеност между Израел и Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди действията на прокурора за военни престъпления, който поиска ареста му, като "позор" и атака срещу израелските военни и цял Израел. Това се случи, след като главният прокурор на МНС Карим Хан заяви, че иска заповеди за арест на израелски лидери, включително на министър-председателя Бенямин Нетаняху, и на трима лидери на Хамас: Йехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Състав от съдии по досъдебното производство ще определи дали доказателствата са в подкрепа на това искане.

Отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора в Хага между демократичен Израел и масовите убийци от Хамас.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Хамас поиска искането за издаване на заповеди за арест на нейните лидери да бъде отменено. На свой ред Франция се отдели от западните си съюзници, сред които, Обединеното кралство и Италия, за да изрази подкрепата си за МНС. Президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече правната стъпка "възмутителна", а държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че тя може да застраши преговорите за споразумението за прекратяване на огъня.

Отхвърляме искането на Международния наказателен съд за заповеди за арест срещу Израел. Каквото и да намекват, няма равнопоставеност между Израел и Хамас. Ясно е, че трябва да направим всичко възможно, за да осигурим защита на цивилните. Но нека бъда ясен. Противно на обвиненията срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва, не е геноцид.

Джо Байдън - президент на САЩ

Междувременно стана ясно, че повече от 900 000 души, или около 40 % от населението на Газа, са били разселени през последните две седмици. Това съобщи ООН. Причината са продължаващите бомбардировки в анклава. На свой ред Вашингтон заяви, че са доставили 570 метрични тона хуманитарна помощ откакто са отворили плаващия кей в северната част.