Свят

Кап. Васил Данов: Решението на Международния съд за арести на Нетаняху и лидери на Хамас е необосновано

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Международният наказателен съд се простреля в крака с решението си да издаде заповеди за арест на лидера на Хамас Яхия Синуар и на израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ капитан Васил Данов, съосновател и член на Атлантическия съвет в България.

Това е едно необмислено, необосновано и трудно защитимо от правна и политическа гледна точка решение. Няма как една терористична организация като Хамас, отговорна за най-страшното клане на евреи след Холокоста, да бъде приравнена с едно правителство, което все пак е избрано с редовни избори в демократична страна като Израел.

Според кап. Васил Данов изравняването на Хамас с правителството на Израел дава на организацията основания да претендира за равнопоставеност, на каквато тя не би трябвало да разчита. Това решение ще попречи за разрешаването на конфликта, категоричен беше той.

С Иран, като във всеки деспотичен режим, който прилича на черна кутия, е изключително трудно до нас да достигне обективна информация по отношение на катастрофата, про която загина президентът Ебрахим Раиси посочи още Васил Данов.

Целия разговор вижте във видеото.