Свят

Международен съд издаде заповеди за арест на Нетаняху и ръководителя на Хамас

От Euronews България Euronews България
Mejdunaroden Nakazatelen Syd AP Снимка: АП, архив.

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на ръководителя на Хамас Яхия Синвар и израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с нападенията срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа. Това е заявил главният прокурор на съда Карим Хан в ексклузивно интервю за Си Ен Ен.

Такава заповед е издадена и за израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите "Ал Касем", по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Хания, политически лидер на Хамас, съобщава БГНЕС.

Нетаняху е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа.

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от моята служба, имаме основателни причини да смятаме, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС, чието седалище е в Хага.

Заповедите срещу израелските политици са първият случай, в който МНС се насочва към висш лидер на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест във връзка с войната на Москва в Украйна.

Хан заяви, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие при задържане".

"Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел", каза Хан пред Кристиан Аманпур и добави, че "хората са страдали изключително много".

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление, предизвикване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни граждани в конфликта", допълни Хан.

 

Израел: Решението на МНС е исторически позор

Израел определи като "исторически позор" искането на прокурора на Международния наказателен съд за издаване на заповед за арест на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Прокурорът Карим Хан подаде молба за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и на висши ръководители на Хамас по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

Министърът на външните работи Израел Кац заяви, че Хан "на един дъх споменава министър-председателя и министъра на отбраната на Израел заедно с отвратителните нацистки чудовища от Хамас - исторически позор, който ще се помни завинаги".

Прокурорът заяви, че иска издаване на заповеди срещу Нетаняху и Галант за престъпления, включващи "умишлено убийство", "изтребление и/или убийство" и "глад".

Кац осъди този ход като "скандално решение", което е равносилно на "фронтална атака... срещу жертвите от 7 октомври", когато Хамас започна нападението си срещу Израел, предизвиквайки войната в Газа.

Министърът добави, че Израел ще създаде специална комисия, която да се бори с усилията на прокурора на МНС да получи заповед за арест, както и ще предприеме дипломатически натиск срещу нея.

Кац заяви, че планира да "разговаря с външните министри на водещите държави в света, така че те да се противопоставят на решението на прокурора и да обявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те не възнамеряват да ги прилагат спрямо лидерите на държавата Израел".