Свят

Натискът срещу Нетаняху се увеличава - министър от военновременен кабинет заплаши да напусне

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Натискът върху израелския премиер се увеличава. В събота вечерта в Тел Авив хиляди хора отново поискаха оставката му и нови избори. Те обвиняват Бемямин Нетаняху, че не може да се справи с кризата със заложниците в Газа и няма дългосрочна стратегия за спечелване на войната срещу палестинското ислямистко движение Хамас.

 

Това правителство води страната ни към места, които не искам да виждам. Накъдето и да обърна поглед, виждам корупция, липса на надежда и дългосрочна визия. Затова искаме промяна.

Ноам Фаги – демонстрант

Много израелци смятат, че Нетаняху поставя политическите интереси над всичко останало и искат споразумение за спиране на боевете и незабавното освобождаване на заложниците.

Посланиците на САЩ, Великобритания и Австрия изразиха подкрепата си за протестиращите граждани в искането им за по-бързото връщане на техните близки.

Междувременно един от членовете на военновременния кабинет на Израел, популярният центрист Бени Ганц, заплаши да се оттегли от правителството, ако не бъде приет нов план за развитието на войната в Газа.

 

За да продължим да се борим рамо до рамо, до 8 юни кабинетът трябва да приеме план за действие, който ще доведе до реализиране на шест стратегически цели. Връщане на заложниците. Сваляне на управлението на Хамас и налагане на израелски контрол върху сигурността в ивицата Газа.

Бени Ганц – министър във военновременния кабинет на Израел

Ултиматумът на Ганц показва колко е дълбоко разделението във висшото ръководство на Израел след повече от 7 месеца военни действия в Газа. Тел Авив все още не е постигнал заявените цели за унищожаване на Хамас и връщане на заложниците, отвлечени при нападението на екстремистката групировка на 7 октомври миналата година.

А израелските военни откриха тялото на четвърти заложник в последните 48 часа. Това е Рон Бинямин, един от убитите още на 7 октомври израелски граждани. По-рано беше съобщено за още три открити тела на заложници, които са били убити от бойци на Хамас на музикалния фестивал "Нова". След това телата им са били отнесени в ивицата Газа.