Европа

Набира скорост открит сблъсък на министри от кабинета с премиера Нетаняху

От Euronews България Euronews България

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант и министърът от опозицията, влязъл във военния кабинет - Бени Ганц, влязоха в открит сблъсък с премиера Бенямин Нетаняху за бъдещето на ивицата Газа. Това стана по повод бъдещето на Газа, по което Нетаняху отхвърля разговори в хода на продължаващата почти седем месеца и половина опустошителна война с ислямисткото движение Хамас.

В интервю за американски подкаст Нетаняху заяви, че да се говори какво ще стане с Газа, преди да бъде победена групировката, било като да се говори за бъдещето на Германия, преди да бъдат поделени нацистите. Той обясни, че не е задължително сигурността на Израел да се гарантира с постоянно присъствие, но това може да стане с редовни операции в ивицата.

Няколко дни по-късно обаче Галант настоя публично, че Израел трябва да отхвърли и варианта с военна, и варианта с цивилна власт в Газа и да вземе "трудни решения" независимо от личната цена. "Няма да го позволя", каза той.

Галант, който от месеци не скрива различията си с Нетаняху публично го предупреди, че постигнатото от израелска гледна точка във войната може да бъде загубено, а сигурността на Израел да се окаже заложена на карта, ако не се вземе решението да се даде тласък на управляването на Газа от палестинци, които не са от Хамас.

Трябва да вземем трудни решения за бъдещето на страната, като дадем предимство на националните приоритети пред всички други възможни съображения, включително с възможността за лично или политическо оцеляване, посочи Галант.