Свят

Нетаняху обеща връщането на всички заложници – и живите, и мъртвите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нови преговори за примирие в Газа са планирани за събота в египетската столица Кайро. За тях е пристигнал директорът на американското ЦРУ Уилям Бърнс, по информация на Ройтерс.

Делегация на палестинското ислямистко движение Хамас също е пристигнала в Кайро.

САЩ, Египет и Катар полагат усилия да посредничат за спиране на огъня между Израел и Хамас и за освобождаване на държаните от Хамас израелски заложници. Миналия месец египетски представители се опитаха да съживят преговорите за примирие, като Израел изготви ново предложение, отговор на което се чака от Хамас.

На този фон израелският премиер Нетаняху обеща връщането на всички пленници.

 

Полагаме големи усилия. Вече върнахме половината заложници, когато не вярваха, че ще върнем някого. Мога да кажа, че сме решени да върнем всички - и живите, и мъртвите. Досега сме върнали вкъщи 124-ма души.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

А силите за отбрана ЦАХАЛ съобщиха, че на израелска територия е било намерено тялото на мъж, за когото се е смятало, че е сред заложниците в Газа.

Човекът е бил идентифициран като охранител на музикалния фестивал "Нова", който бе сред мишените на ислямистките бойци при нападението им в южен Израел на 7 октомври миналата година. Той е успял да спаси много гости на събитието, преди да бъде убит, по данни на Форума на семействата на заложниците и изчезналите.

През ноември Хамас и Израел постигнаха споразумение за временно спиране на огъня, което включваше освобождаването на 105 израелски заложници в замяна на 240 палестински затворници.

Преди няколко седмици Тел Авив предположи, че вероятно все още са живи малко под 100 от 130-те израелци, останали в плен на Хамас.