Свят

САЩ не подкрепят офанзива на Израел в Рафа без хуманитарен план

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Държавният секретар на САЩ заяви при посещението си в Израел, че страната му не подкрепя израелска сухопътна офанзива в град Рафа в южната част на ивицата Газа без план за защита на цивилните палестинци.

Антъни Блинкън се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, а след това заедно с министъра на отбраната Йоав Галант инспектира потока на хуманитарна помощ към ивицата Газа през контролнопропускателния пункт "Керем Шалом".

По отношение на Рафа, нашата позиция е ясна, тя не се е променила. И няма да се промени. САЩ не могат и няма да подкрепят мащабна военна операция в град Рафа, в която отсъства ефективен план, гарантиращ, че няма да се навреди на цивилните. Не сме видели такъв план.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ

Има други начини, и по наша преценка това са по-добри начини, за справяне с... настоящите предизвикателства от страна на Хамас, при които не се налага мащабна военна операция в Рафа.

По време на срещата на Блинкън с Нетаняху, Израел е потвърдил плана си за сухопътна операция в град Рафа въпреки съпротивата на САЩ и много други държави.

Целта, според израелски представител, била да се унищожат последните 4 или 5 батальона на Хамас, които са разположени в южния град.

Блинкът призова палестинското ислямистко движение Хамас да приеме сделката за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на заложниците, която е представена от Израел.

Той предупреди, че ако я интересува съдбата на цивилното население в Газа, групировката ще приеме "без отлагане" споразумението.

Междувременно няколко американски кораба, включително "Бенавидес" от военноморския флот на САЩ, участват в строителството на плаващ кей в ивицата Газа, по който ще бъде доставяна хуманитарна помощ за бедстващото население.

Съоръжението се строи на няколко мили от брега на Газа, а после металната платформа ще бъде свързана към сушата от израелските отбранителни сили.

Първоначалният капацитет на морския коридор ще бъде 90 камиона с помощи на ден, а после ще се увеличат до 150 на ден.