Свят

След израелската обсадата: СЗО е започнала възстановяването на болница „Насър“ в Ивицата Газа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Световната здравна организация и нейните партньори започнаха ремонта и почистването на медицинския комплекс "Насър" в Ивицата Газа. Това става след като той беше обсаден от израелските сили. Международните хуманитарни организации и медицинските работници имат за цел да възстановят части от болницата, за да може тя отново да обслужва пациенти и да помага на нуждаещите се.

Намираме се в медицинския комплекс "Насър". Имаме цял екип от експерти по здравеопазване, хирурзи и инженери. Стремим се да възстановим болницата колкото се може по-скоро.

Д-р Хусна Дафала, координатор на здравния клъстер, Газа

Според местни здравни служители близо седем месеца израелски бомбардировки и сухопътни офанзиви в Газа са убили повече от 34 000 палестинци. Конфликтът е изселил около 80 % от 2,3-милионното население на анклава. Причинени са огромни разрушения в няколко града и са поставили северната част на Газа на ръба на глада.

Това беше една от последните останали болници в Ивицата Газа.

Д-р Мохамед Курди, програмен служител, „Медицинска помощ за палестинците“

Тази седмица израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се закани да започне офанзива в южния град Рафа в Газа въпреки международните призиви за сдържаност. Той заяви, че Израел ще унищожи батальоните на Хамас там "със или без споразумение" за прекратяване на огъня. Израел твърди, че бойците все още държат около 100 заложници и останките на повече от 30 други.