Свят

„Не бяхме ние“: Израел отрича участие в смъртта на иранския президент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Euronews България Euronews България
Iran Prezident AP Покойният президент на Иран Ебрахим Раиси. Снимка: АП

Израел не е замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, загинал в хеликоптерната катастрофа заедно с няколко негови приближени. Това е заявил израелски служител, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

"Не бяхме ние", каза служител, пожелал анонимност.

Междувременно, десетки са загинали и ранени след израелски въздушен удар в Ивицата Газа. На фона на това Израел съобщи, че силите му са ликвидирали висш командир в Рафа. А от своя страна пред студенти в Атланта президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е призовал за прекратяване на огъня.

 

Най-малко 35 души са били убити при въздушен удар в централната част на Газа. Сред тях са седем деца и девет жени. Това съобщиха от болница Ал-Акса. От заведението допълват, че броят на загиналите при удара в лагера Нусейрат непрекъснато нараства. Според тях изглежда, че много от жертвите са в резултат от разрушаването на блок в района.

От своя стран,а израелските отбранителни сили допълнително разясниха сухопътните си операции около бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа. Армията заяви, че е нанесла десетки удари в района, за да подпомогне силите, които се борят с „въоръжени терористични клетки“ на място. Те добавиха, че „войниците са открили големи количества оръжия, включително експлозиви, противотанкови ракети, автомати Калашников, дронове и гранати“. Впоследствие стана ясно, че израелските военновъздушни сили са убили високопоставен боец на Хамас в Рафа.

На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е призовал за „незабавно прекратяване на огъня“ в Газа. Това стана по време на реч по случай края на учебната година в колежа „Морхаус“ в Атланта. Изказването му идва на фона на ожесточените пропалестински протести в университетите в цялата страна.

 

Заради хуманитарната криза в Газа призовах за незабавно прекратяване на огъня. Работя денонощно за изграждането на траен и устойчив мир.

Джо Байдън, президент на САЩ

В доклад на агенция на ООН, се казва, че Газа е изправена пред „тежко“ продоволствено положение, тъй като едва 300 камиона с помощи са влезли в ивицата, откакто Израел предприе нападения срещу Рафа. На 7 май израелските сили завзеха палестинската страна на граничния пункт с Египет, което доведе до спиране на доставките на помощи там. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че повече от 3000 „метрични тона храна в основните складове са станали недостъпни за партньорите в областта на продоволствената сигурност поради продължаващите военни действия“.