Свят

ООН: Най-пострадали от войната в Газа са децата

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Шестгодишният Атеф Ал-Бухайзи някога е мечтал да се занимава със строителство на къщи. Сега единственото, което желае, е да се върне в училище. По време на войната на Израел с Хамас домът на Атеф е бомбардиран, учителят му е убит, а училището му в Нусейрат е превърнато в убежище за разселени хора. Хиляди учебни заведения в Газа са затворени, а хиляди техни възпитаници са останали без официално образование и безопасно място.

Това, което загубихме най-много, е бъдещето на нашите деца и тяхното образование. Къщите се възстановяват, парите се печелят отново, но как да компенсираме образованието на децата?

Ирада Исмаел, баба на Атеф

Газа е изправена пред хуманитарна криза, като ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН определи, че в северната част на страната вече е настъпил „пълен глад“. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа във войната са загинали повече от 35 000 палестинци. Около 80% от населението на анклава е прогонено от домовете си. Децата са сред най-тежко засегнатите според оценките на ООН. Те отбелязват, че около 19 000 деца са останали сираци, а почти една трета от децата на възраст под две години са подложени на остро недохранване. При други конфликти групите за помощ могат да създадат безопасни пространства за децата в съседните държави. Това не е възможно в този район, чиято територия е гъсто населена и заключен между морето, Израел и Египет.

Те не са в състояние да избягат и остават в район, който продължава да бъде опустошаван. Ето защо е много трудно да им се предоставят определени услуги, като например психологическа подкрепа и образование.

Тес Инграм, УНИЦЕФ

Групите за помощ се надяват учебните занятия да бъдат възобновени до септември. Но дори и да бъде постигнато прекратяване на огъня, голяма част от Газа трябва да бъде разчистена от мини, а възстановяването на училищата може да отнеме години. Организациите съобщават, че доставянето на обикновени консумативи като играчки и канцеларски материали също може да отнеме месеци. Този месец УНИЦЕФ е планирал да издигне поне 50 палатки за около 6 000 деца от предучилищна възраст до 12-и клас. Но тези планове могат да бъдат нарушени от операцията на Израел в Рафа. Експертите предупреждават, че децата в конфликти са изложени на повишен риск от принудителен труд, сексуално насилие, трафик и вербуване от банди и въоръжени групи.