Свят

„Денят на катастрофата“: Палестинци си спомнят за масовото изселване преди 76 години

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В малка сграда в бежанския лагер в Шатила, Ливан, възрастни хора посещават здравен курс. Много от тях са палестински бежанци, които са тук от десетилетия. Някои от тях не са виждали домовете си от 1948 година. По време на насилието, съпътствало създаването на държавата Израел през 1948 г., стотици хиляди палестинци бягат или са принудени да напуснат домовете си. Много от тях се заселват в съседен Ливан. Наричат този ден „Накба“, което на арабски означава „катастрофа“. Днес в Ливан има близо 500 000 палестински бежанци. Смята се, че реалният им брой е четири пъти по-голям. Наложени са им ограничения в правото на работа и собственост.

Амна Тахер е на три години, когато се случва Накба. Семейството ѝ напуска палестинските територии и никога повече не се връща.

Ние никога няма да забравим нашата родина. Ако аз не се върна, то ще го направят моите син, внук, правнук. Когато започнаха събитията в Газа и гледах новините, се сринах психически. Всички гледат безучастно случващото се с палестинския народ, докато го избиват.

Амна Тахер, бежанец

Около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени от домовете си по време на Накба. След войната Израел не им позволява да се завърнат, тъй като това би довело до създаването на палестинско мнозинство в границите му. Този етнос без държава наброява около 6 милиона души, като повечето живеят в бежански лагери в Ливан, Сирия и Йордания. Мустафа Абу Авад, на 88 години, е изселен от селото си преди 76 години.

През 1948 година мислехме, че ще напуснем домовете си само за 40 дни. Взехме само най-необходимото и се преместихме в района на Дженин. Когато се върнахме, за да вземем вещите си открихме, че градът е унищожен. Много хора бяха изселени насила.

Мустафа Абу Авад, бежанец

Отхвърлянето от страна на Израел на това, което палестинците смятат за свое право на завръщане, е основен проблем в конфликта. Сега много палестинци се страхуват от повторение на болезнената си история в още по-катастрофален мащаб. Войната в Газа е отнела живота на над 35 000 палестинци, според местни здравни служители, което я прави най-смъртоносната в историята на конфликта между израелци и араби.