Свят

ООН: Северната част на Газа вече е в състояние на "пълен глад"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хора в централната част на Газа всеки ден чакат пред благотворителна организация, за да получат храна за семействата си. Тълпи от хора се редят на опашка в Дейр ал-Бала, град в централната част на Газа, за да получат сготвена храна, раздадена от благотворителни работници. Тежките сражения между израелските войски и палестинските бойци в покрайнините на южния град Рафа направиха недостъпни ключови близки пунктове за доставка на помощи и принудиха повече от 110 000 души да бягат на север. Това твърдят представители на ООН. Благотворителни организации, ръководени от местни агенции, както и Световната централна кухня, предлагат храна от ориз и боб за семействата. Въпреки това, тъй като през граничните пунктове не постъпват никакви доставки, храната и другите стоки от първа необходимост са на критично ниско ниво.

Ние зависим изцяло от тези благотворителни организации. Понякога нямаме пари, а понякога няма нищо на разположение, така че в 90 % от случаите зависим от тях. Затова, ако помощите спрат да пристигат, не знаем какво ще правим.

Ум Хамза Фарахат, разселен от град Газа

Групите за помощ заявиха, че скоро ще бъде изчерпано и горивото, което ще принуди болниците да прекратят критични операции и ще спре работата на камионите, доставящи помощи в южната и централната част на Газа. Израел твърди, че близкият пропускателен пункт Керем Шалом - основният товарен терминал на Газа - е отворен от негова страна и че конвои с помощи влизат в него. Еврейската страна заяви, че на камионите, превозващи 200 000 литра гориво, е било разрешено да влязат в пропускателния пункт. ООН обаче смята, че е твърде опасно за работниците да достигнат до пропускателния пункт, за да вземат помощта, поради продължаващите боеве. Израелските бомбардировки и наземни нападения причиниха огромни разрушения на апартаменти, болници, джамии и училища в няколко града. ООН твърди, че северната част на Газа вече е в състояние на "пълен глад".