Свят

Властите в Иран разпоредиха разследване на катастрофата с президентския хеликоптер (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Представители на трите власти в Иран – изпълнителната, законодателната и съдебната – се събраха на извънредно заседание след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и няколко негови приближение, сред които външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан, които загинаха при инцидент с хеликоптер. 

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обяви петдневен национален траур, а началникът на генералния щаб на иранската армия Мохамед Багери разпореди „високопоставена комисия да започне разследване на причината за катастрофата на хеликоптера на президента“.

Междувременно, главният преговарящ по ядрените въпроси на Иран Али Багери беше назначен за служебен министър на външните работи, съобщи говорител на правителството, цитиран от БГНЕС.

Инцидентът е станал в планински терен и при студено време. Иранската информационна агенция Meр също потвърди смъртните случаи. Държавната телевизия съобщи, че на снимки от мястото се вижда, че хеликоптерът се е забил в планински връх, въпреки че няма официална информация за причината за катастрофата. Раиси е бил на границата с Азербайджан, за да открие язовира Qiz-Qalasi, който е съвместен проект между двете страни. Той е бил придружаван от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На свой ред Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по отношение на цялостната политика и ядрената програма, се опита да успокои гражданите.

Световни лидери изказват съболезнования

Множество световни лидери изразиха своите съболезнования към Иран и семействата на загиналите в катастрофата. Сред първите бяха президентите на Русия и Турция.

Президентът Путин изпрати съболезнователна телеграма до Иран. Той изрази най-дълбоките си съболезнования на върховния лидер на Ислямската република във връзка с трагичната катастрофа.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

Китай също поднесе своите съболезнования, като заяви, че Пекин е загубил добър приятел.

„Президентът Си Дзинпин изтъкна, че откакто президентът Раиси е встъпил в длъжност, той е допринесъл значително за опазването на сигурността и стабилността на Иран и за насърчаването на националното развитие и просперитет. Неговата злощастна смърт е огромна загуба за иранския народ, а също така стана причина Китай да загуби един добър приятел“, каза Уан Уенбин, говорител на китайското Министерство на външните работи.

ЕС също изрази съболезнованията си към Иран чрез председателя на Съвета Шарл Мишел и върховният представител по външната политика Жозеп Борел.

"ЕС изразява искрените си съболезнования във връзка със смъртта на президента Раиси и министъра на външните работи Абдоллахиан, както и на други членове на тяхната делегация и екипажа при инцидент с хеликоптер. Мислите ни са насочени към семействата им", написа Шарл Мишел.

 

Говорителят на НАТО изрази съпричастността на алианса, а директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси призова за минута мълчание след като научи новината. Това стана по време на реч пред международна конференция за ядрената сигурност във Виена.

Всички сме наясно с трагичните новини от тази сутрин. Затова ви моля да се присъедините към мен и да запазим минута мълчание.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия

Членовете на Съвета за сигурност на ООН почетоха с минута мълчание паметта на иранския президент Ебрахим Раиси и придружаващите го лица.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо, който е ротационен председател на Съвета през май, помоли членовете да станат и да запазят мълчание "в памет на загубата на човешки живот при катастрофата на президента на Ислямска република Иран Ебрахим Раиси" и неговия екип.

Съседите на Иран от Персийския залив – Обединените арабски емирства и Катар – също изразиха съжаление за смъртта на Раиси и останалите загинали. На свой ред в Иран хиляди хора започнаха да се събират по улиците на градовете, за да изразят своята тъга.

"С дълбока тъга и скръб получихме трагичната новина за кончината на президента на Ислямска република Иран Ибрахим Раиси, министъра на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан и техните спътници в резултат на злополучната самолетна катастрофа в Северен Иран. Изказваме искрените си съболезнования и съчувствие на върховния лидер на Ислямската република Али Хаменей и на иранската нация, нейното правителство и народ. Изразяваме нашата солидарност с братския ирански народ и официалните лица на Ислямската република по време на тази болезнена трагедия", се казва в съобщение на министър-председателя на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути изразиха съболезнованията си за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, предаде Франс прес. Загубата му ще се усети в целия мюсюлмански свят, особено сред палестинците, добавиха те.

Смъртта на Раиси "е загуба не само за Иран, но и за целия ислямски свят, и за Палестина и Газа", заяви говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам в X, като добави, че палестинците "имат остра нужда от присъствието на такъв президент, който продължава да защитава правото им на свобода“.

Хамас изрази своите "най-дълбоки съболезнования и солидарност" към върховния лидер на Иран Али Хаменей, иранското правителство и иранския народ за "тази огромна загуба". Организацията похвали починалите ирански лидери за подкрепата на палестинската кауза и съпротивата срещу Израел и изрази увереност, че "дълбоко вкоренените институции" на Иран ще му позволят да преодолее "последиците от тази голяма загуба", съобщава Ройтерс.

Подкрепяната от Техеран ливанска групировка Хизбула изрази скръбта си за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и други официални лица. Терористичната групировка го описа като "защитник" на „революционните групи в региона“.

"Хизбула в Ливан изразява най-дълбоките си съболезнования", се казва в изявление на групировката.

„Ебрахим Раиси беше силен поддръжник и твърд защитник на нашите каузи и защитник на съпротивителните движения", се казва още в изявлението.

"Дълбоко натъжени и шокирани от трагичната кончина на д-р Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямска република Иран. Приносът му за укрепване на двустранните отношения между Индия и Иран винаги ще се помни. Изказвам най-искрени съболезнования на семейството му и на народа на Иран. Индия е с Иран в този момент на скръб", написа премиерът на Индия Нарендра Моди в Х.

 

Кой ще наследи Раиси?

Президентът Раиси ще бъде заменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер преди провеждането на президентски избори в рамките на 50 дни.

Член 131 от Конституцията на Ислямската република предвижда, че "в случай на смърт, уволнение, оставка, отсъствие или заболяване на президента, продължило повече от два месеца, първият вицепрезидент поема правомощията на президента".

Този процес трябва да получи одобрението на Върховния лидер, а аятолах Али Хаменей е най-висшата власт в страната и неин държавен глава.

Конституцията предвижда, че съвет, "съставен от председателя на парламента, председателя на Върховния съд и първия вицепрезидент, е длъжен да организира избора на нов президент в рамките на максимален срок от 50 дни".

Бъдещият временен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 г., след президентските избори.

Хората трябва да бъдат сигурни, че няма да има смущения в делата на страната.

аятолах Али Хаменей, върховен водач на Иран

Катастрофата се случва в момент на нарастващо несъгласие в Иран във връзка с редица политически, социални и икономически кризи. Иранските духовни управници са изправени пред международен натиск заради оспорваната ядрена програма на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна. Откакто съюзникът на Иран, Хамас нападна Израел на 7 октомври, провокирайки израелското нападение в Газа, в целия Близък изток избухнаха конфликти, в които участват групировки, свързани с Иран. От години мнозина смятат Раиси за силен претендент за наследник на Хаменей, който одобрява основните политики на Раиси. Победата на Раиси на стриктно управляваните избори през 2021 г. постави всички клонове на властта под контрола на традиционалистите след осем години управление на прагматика Хасан Рухани.