Свят

Въпреки призивите на международната общност: Израел ескалира офанзивата си в Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел ескалира офанзивата си в Рафа въпреки глобалното осъждане. За първи път израелски танкове бяха забелязани в централната част на града. Според местни здравни служители израелските военни са убили най-малко 29 палестинци при две отделни нападения в района. При една от атаките, в град Ал-Маваси, израелски удар по лагер убива най-малко 21 души. Военните отрекоха да са извършвали нападението. От своя страна агенциите на ООН, групите за помощ и няколко правителства призоваха Израел да спре офанзивата си. Посланикът на Франция в ООН НиколА дьо Ривиер настоя Съвета за сигурност да приеме нова резолюция за, с която да се отговори на хуманитарните нужди.

Тези израелски операции трябва да бъдат прекратени незабавно, както поиска Международният съд. Същевременно призоваваме палестинските въоръжени групировки да прекратят ракетните си нападения срещу Израел.

Никола дьо Ривиер, постоянен представител на Франция в Организацията на обединените нации

Президентът на Съединените щати Джо Байдън няма да промени политиката си спрямо Израел след нападението, при което загинаха повече от 45 души в Рафа. Това съобщиха от Белия дом. Те допълват, че атаката не е преминала червена линия, която да повлияе на подкрепата на Вашингтон. Въпреки това администрацията на Байдън осъди загубата на невинни човешки животи. По-късно от Пентагонът съобщиха, че американският временен кей за хуманитарна помощ за палестинците ще бъде премахнат от брега на Газа, за да бъде ремонтиран, след като лошото време е нанесло щети по корпуса му.

Не трябва да има невинни жертви. Разбираме, че този удар е убил двама високопоставени терористи от Хамас, които са пряко отговорни за нападенията срещу израелския народ. Но както сме казвали и много пъти, Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Протестиращи в градове по целия свят се събраха, за да изразят несъгласието си с войната в Близкия изток.

Напрежението ескалира в Мексико сити, където хората демонстрираха пред израелското посолство. Съобщава се, че най-малко 6 полицейски служители са били ранени.