Свят

Глад: Палестинци се борят всекидневно да намерят нови източници на храна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Палатковите лагери в ивицата Газа се простират на повече от 16 километра по крайбрежието на анклава. Ежедневно семействата копаят дупки, които използват за тоалетни. Бащите търсят храна и вода, а децата преравят боклуците и разрушените сгради, за да намерят парчета дърво или картон, които майките им да изгорят докато готвят. През последните три седмици израелската офанзива в Рафа накара близо един милион палестинци да избягат от южния град на Газа и да се разпръснат в обширна област. Повечето от тях вече са били разселвани многократно по време на конфликта.

Как ще обучавам децата си в бъдеще? Те са се научили да секат дърва и да носят вода. Но са изгубили училищното образование. Вече няма училище. Това е края.

Лина Абу'л Кхейр, разселена майка

Много хора в Газа не са получавали заплати от месеци и спестяванията им са на привършване. Дори тези, които имат пари в банката, често не могат да ги изтеглят, защото на територията има много малко пари в брой. Мнозина се обръщат към борсите на черния пазар, които начисляват до 20 % такса за предоставяне средства. Междувременно хуманитарните конвои с доставки за ООН и други групи за помощ, са намалели почти до най-ниските си нива от началото на войната. Това казват от ООН. Преди това ООН е получавала по няколкостотин камиона на ден.

Най-много страдаме от липсата на вода. Искаме пари, за да си купим стоки. Тук сме от 22 дни, а никой не ни е осигурил дори консерва боб. Не ни е доставяна никаква помощ.

Лина Абу'л Хейр, разселена майка

Повечето от бягащите от Рафа се изсипаха в хуманитарната зона, обявена от Израел, която е съсредоточена в Муваси. Зоната беше разширена на север и запад, за да достигне краищата на Хан Юнис и централния град Дейр ал Балах.