Свят

Здравната система в Газа е пред колапс

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В ивицата Газа функционират частично само 12 от 36-те болници. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси смята, че дори при наличието на допълнителни полеви болници здравната инфраструктура „далеч не е достатъчна“ с огромния приток ранени хора.

Много хора са загубили крайниците си, имат мозъчни увреждания, а хиляди са загубили способността си да чуват заради постоянните експлозии.

Ясмина Герда, хуманитарен работник в OCHA в Газа

Герда обяснява, че „има постоянни нападения срещу здравни заведения, което е пряко нарушение на международното хуманитарно право“.

Работя в болница. Израел ни каза да напуснем болницата по безопасен път. Ние напуснахме и ни бомбардираха по пътя, който според тях е безопасен. Бомбардираха ме, мен и целия екип!

Исра, здравен служител

Израел започна офанзивата си след нападението на Хамас на 7 октомври, при което бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни, войната е отнела живота на най-малко 35 000 палестинци.