Свят

Хуманитарната криза в Газа: Хиляди палестинци разчитат на благотворителни организации

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Десетки хора се редят на опашка пред благотворителна организация в лагерът Муваси в южния град Хан Юнис. Те си набавят храна на фона на сериозния недостиг в Ивицата Газа докато конфликтът между Израел и Хамас продължава. Саад Абдин, който ръководи благотворителна организация, заяви, че обсадата и войната са направили нуждата на хората от храна „много спешна“.

Хората не могат да намерят тези хранителни продукти, затова ние ги намираме, приготвяме храна и я предлагаме на обществото.

Саад Абдин, организатор

Хуманитарната ситуация се влоши по-рано този месец, когато израелските войски започнаха операция в южния град Рафа по границата с Египет. Това беше и основният пункт за влизане на гориво.

Ако не бяха благотворителните организации, щяхме да умрем от глад.

Далал Загра, разселен палестинец

Израел твърди, че Рафа е последната крепост на „Хамас“ в Газа и е ключов за постигането на целта му да ликвидира военния и управленския капацитет на групировката и да върне десетките заложници. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че военните ще разширят операциите си в южния град. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа войната е отнела живота на най-малко 35 000 палестинци. Около 80 % от населението на анклава са били разселени в рамките на територията, често многократно. Администрацията на президента Байдън се противопоставя на мащабното нахлуване в града поради опасения за цивилното население. Досега израелските сили действаха предимно в източните части на Рафа, но по данни на ООН боевете вече са предизвикали бягството на над 810 000 палестинци.