Свят

Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на плана на Байдън за примирие в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложението на президента на Съединените щати Джо Байдън за прекратяване на огъня между Израел и Хамас в ивицата Газа. Те също така призоваха палестинските бойци да приемат споразумението. Хамас приветства приемането и заяви, че е готова да сътрудничи на посредниците за прилагането на принципите на плана. Русия се въздържа при гласуването.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан присъстваше на вота, но не не направи обръщение към съвета. Вместо това висшият израелски дипломат в ООН Раут Шапир Бен Нафтали заяви пред органа, че целите на Израел в Газа винаги са били ясни.

В същото време Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново пристигна в Близкия изток, за да продължи преговорите. Той ще разговаря с всички страни в конфликта, като вече е провел срещи с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и напусналия военния кабинет Бени Ганц.

Големият въпрос е как спасителната операция в Газа и оставката на Ганц ще се отразят на продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Но напускането на Ганц почти сигурно ще тласне Нетаняху още по-надясно. От сега нататък той ще е зависим от крайно десните партии в коалицията си. Това са политици, които се противопоставят на усилията за прекратяване на огъня и искат Израел да продължи напред срещу Хамас.

Джо Федерман, Асошиейтед прес

По-рано в изявление на „Лекари без граници“ се казва, че организацията „лекува стотици тежко ранени пациенти, много от които са деца“. Това стана след като при израелска операция в лагера Нусейрат загинаха най-малко 270 палестинци, а около 700 бяха ранени. Междувременно Световната продоволствена програма спря дейността си в плаващия временен пристан на американската армия в Газа. Те заявиха, че евентуално ще възобновят действия след като пристигнат очакваните резултати от цялостна оценка на ООН за сигурността на хуманитарните работници.