Свят

Какви са реакциите след резолюцията за мир в Газа?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН е одобрил първата си резолюция с която одобрява план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Резолюцията бе одобрена с огромно мнозинство. 14 от 15те членове на Съвета за сигурност гласуваха „за“, а Русия се въздържа. Съединените Щати обявиха, че Израел е приел предложението, представено от президента Джо Байдън. Групировката Хамас също обяви, че приема предложението и е готова да преговаря за подробностите. Палестинци в анклава реагираха положително на новината. 

 

Колко дълго ще продължи тази война? Къщата ми е разрушена. Искаме решение, за да можем да живеем в безопасност и мир. 

Абир Слием

На извънредна конференция за помощ в Йордания, държавният секретар на Съединените Щати Антъни Блинкен обяви, че страната му ще предостави хуманитарна помощ в размер на 400 милиона долара за палестинските граждани. С тази помощ общият размер на американската помощ за палестинците от избухването на войната през октомври досега възлиза на повече от 674 милиона долара. Домакин на конференцията бе йорданският крал Абдула II, а лидерите на Египет и Палестина също присъстваха. Тримата арабски лидери многократно са призовавали за прекратяване на огъня в Газа. 

Това е подходящо решение и в подходящ момент, защото имаме нужда от прекратяване на огъня. Вече девет месеца сме разселени. Има деца, които са загубили родителите си. Ние сме много уморени и призоваваме всички държави да застанат до нас и да подкрепят това решение.  

Исам Исмаил

Миналата седмица агенциите на ООН предупредиха, че ако военните действия продължат, до средата на следващия месец над един милион палестинци в Газа може да изпитат най-голямото ниво на глад.