Свят

САЩ притискат Хамас да приеме плана за край на войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекта за прекратяване на огъня в ивицата Газа по настояване на Съединените щати. Дипломати от американската мисия в ООН заявиха, че е нужно пълно съгласие, за да започне Израел да изпълнява етапите от плана, който бе оповестен първо от американския президент Байдън. 

Според Франс прес, членовете на Съвета за сигурност не могат да постигнат единодушие по детайлите, като са били отхвърлени два предишни варианта на мирния план. 

Заради липсата на отговор от страна на израелския премиер Нетаняху на искането на члена на военновременния кабинет Бени Ганц, последният подаде оставка. 

 

Да напуснеш, когато нашите отвлечени заложници са в тунелите на Хамас, когато жителите на северната част на страната се намират далеч от домовете си, а хиляди бойци са на фронта, е сложно и болезнено решение.

Бени Ганц - лидер на партия “Национално единство”

Въпреки напускането на Ганц, Нетаняху продължава да има мнозинство в парламента. 

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се завърна в Близкия изток за осмата си дипломатическа мисия от войната в Газа. Първата му спирка е Египет. Предстоят разговори с президента на страната Абдел Фатах ас Сиси. Блинкен ще търси начини за засилване на натиска върху палестинското ислямистко движение Хамас за приемане на мирния план. 

Членове на израелския кабинет също не са единодушни за предложението, настоявайки военните действия да продължат до пълното ликвидиране на Хамас.