Свят

Хиляди израелци призоваха за смяна на правителството

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Israel Izrael Protesti AP Снимка: AP архив

Полицаи използваха водни оръдия в Тел Авив, за да разпръснат протестиращи срещу правителството на Бенямин Нетаняху.

След като първо се проведе мирна демонстрация, на която хората поискаха нови избори и сключване на споразумение за освобождаване на всички заложници, държани в Газа, демонстрантите се преместиха в друга точка на града, където бяха посрещнати от конна полиция и водни оръдия.

Протести срещу Нетаняху и начина му на водене на войната се организират всяка седмица в Израел, като исканията са същите. Въпреки че натискът се засилва, засега изглежда няма признаци, че министър-председателят ще промени стратегията си.

Имахме щастливо събитие, спасяването на 4-ма заложници е чудесно, но все още ни предстои дълъг път, все още имаме над 100 отвлечени израелци в Газа. Войната продължава, не знаем как ще завърши, трябва да я спрем, да намерим решение.

Гили Кешет – демонстрант

В събота израелската армия извърши най-голямата си операция по спасяване на заложници от началото на войната, като успя да освободи четирима души – една жена и трима мъже, всичките отвлечени от екстремистите от музикалния фестивал "Нова". Те бяха отведени в Израел, където минаха медицински прегледи и се срещнаха със семействата и приятелите си.

При въздушни удари в лагера Нусейрат в централната част на ивицата Газа са загинали между 100 и 200 палестинци, по данни на здравн служители и Хамас. Сред тях има и деца.

Въоръженото крило на Хамас – Бригадите "Изедин ал Касам" – твърди, че при израелската операция са загинали други заложници, извън четиримата освободени. Говорителят на Ал Касам Абу Убайда заяви, че тези операции "ще поставят в голяма опасност вражеските заложници".

Ако данните за израелските атаки бъдат официално потвърдени, това ще бъде най-смъртоносната офанзива на Тел Авив от началото на войната.

По оценки на Израел, в плен остават още около 120 души, а 43-ма се смятат за мъртви. Сред оцелелите има 15 жени, две деца под 5 години и двама мъже на 80-годишна възраст.