Свят

Израел е готов за офанзива по северната граница с Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

При израелски обстрел и въздушни удари са загинали най-малко 19 души в централната и южната част на Газа. Сред тях са и двама полицаи, които са помагали за охраната на доставките на хуманитарна помощ в южния град Рафа. Това съобщиха палестински представители.

В кратко съобщение израелските военни заявиха, че самолети са нанасяли удари по цели на бойците на Хамас в централната част на Газа, докато сухопътните сили са действали „целенасочено с указания от разузнаването“ в района на Ал-Бурейдж. Катар заяви от своя страна, че е предал на Хамас израелското предложение за прекратяване на огъня, което отразява трифазното предложение, представено в петък от президента на САЩ Джо Байдън.

Говорител на Хамас обаче повтори, че групировката не може да се съгласи на каквато и да е сделка, ако Израел не поеме „ясен“ ангажимент за постоянно примирие и пълно изтегляне от Газа.

Междувременно съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан заяви пред репортери, че все още се очаква отговор от Хамас.

Последният вариант е предложение, което Израел прие преди и продължава да подкрепя и днес. В момента топката е в полето на Хамас по отношение на това дали ще го приемат или не. Очакваме отговор от групировката.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом

Съливан добави, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс е в Доха, за да се консултира с катарските посредници по предложението за прекратяване на огъня. От своя страна израелският министър-председател Бенямин Нетаняху повтори, че не може да има постоянен мир, ако Хамас не бъде изкоренен. 

Междувременно началникът на генералния щаб на Израел Херци Халеви заяви, че страната е готова за офанзива по северната граница с Ливан и е близо до вземане на решение.

„Хизбула“ обаче отвърна, че не се стреми към разширяване на конфликта, но добави, че е готова да води всяка война, която бъде наложена. Конфликтът между „Хизбула“ и Израел, който се води паралелно с войната в Газа, се засили през последните дни, което увеличи опасенията, че между тежко въоръжените противници може да избухне още по-широка конфронтация.