Свят

Израел потвърди смъртта на още четирима заложници

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Израел съобщи за още четирима израелци, които са загинали, докато са били държани като заложници от палестинското ислямистко движение Хамас.

Става дума за хора, които са били отвлечени при атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година.

 

Днес споделихме опустошителната новина със семействата на 86-годишния Амирам Купър, един от основателите на кибуца Нир Оз, 80-годишния Хаим Пери от Нир Оз, 80-годишния Йорам Мецгер от същия кибуц и 51-годишния израелски и британски гражданин Надав Попълуел от кибуца Нирим, че техните близки са били убити преди няколко месеца по време на плен на Хамас в Газа и телата им все още се държат от терористите. По оценки на израелската армия, четиримата са били убити, докато са били заедно в района на Хан Юнис по време на нашата операция там срещу Хамас.

Даниел Хагари – говорител на IDF 

От общо над 250-те души, които бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври, 120 остават в плен в Газа, по данни на израелските власти.

Около сто от заложниците бяха освободени през ноември, като в замяна Израел пусна на свобода палестински затворници.

А премиерът на Израел отрече информациите, че е бил "притиснат" от коалиционните си партньори в правителството да отхвърли споразумението за прекратяване на огъня в Газа, обявено от американския президент Джо Байдън.

 

Работим по безброй начини да върнем нашите заложници, мисля за тях през цялото време, за семействата им, за тяхното страдание, но в целия този процес продължаваме да поддържаме целите на войната, главната от които е елиминирането на Хамас. Това не е нещо ново, заради което съм бил подложен на натиск от коалиционните партньори. Това е нещо, за което се съгласихме единодушно във военновременния кабинет.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел 

Нетаняху смята, че американският президент Джо Байдън е оповестил само част от съдържанието на плана за слагане на край на войната, съобщава Ройтерс, като се позовава на правителствения говорител Давид Менцер. Това може да се тълкува като потвърждение на отказа на Израел да спре напълно офанзивата си срещу Хамас, преди палестинското движение да бъде унищожено.

Крайнодесни коалиционни партньори на Нетаняху го обвиниха, че опитва да "прикрие нещо" от предложения от Байдън мирен план за ивицата Газа и заплашиха да излязат от правителството.