Свят

Хамас изрази съгласие за мирно споразумение

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Предложението за прекратяване на огъня между Израел и Хамас пробуди надежда сред хилядите разселени палестински семейства. То бе представено от президентът на Съединените Щати Джо Байдън и бе подкрепено от Катар и Египет. Градът Дейр ал-Бала е поредното временно убежище на хората, които успяха да се спасят от сухопътната атака на Израел срещу Рафа миналия месец. 

 

Всяко предложение, което води до завръщането ни по домовете ни и възстановяването на къщите ни, както и до освобождаването на задържаните ни братя, ние сме с него.

Имад Хасона

Много палестинци подкрепят споразумение за прекратяване на огъня. 

 

Това предложение дойде късно, но по-добре късно, отколкото никога. 

Акрам Абу ал-Хасан

Байдън защити позицията си с твърдението, че бойната групировка вече не е способна да извърши мащабна атака срещу Израел. Той призова двете страни да постигнат съгласие за освобождаване на заложниците. В изявление Хамас заяви, че гледа „положително“ на предложението. От групировката заявиха, че споразумението трябва да включва пълното изтегляне на израелските войски от ивицата Газа. В съобщение в социалните медии президентът на Израел Исак Херцог изрази подкрепя към предложението на Байдън и подчерта, че ще подкрепи изцяло правителството в сключването на споразумение за освобождаване на пленниците - задача, която според него е „задължение“ на Израел. Семействата на израелските пленници и много от западните съюзници на Нетаняху го призовават да продължи със сделката, но крайно десните му коалиционни съюзници яростно се противопоставят на нея.