Свят

Демонстрации в Тел Авив - протестиращи настояват заложниците да бъдат спасени

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Всяка седмица семействата на заложниците, държани в Газа, излизат по улиците на Тел Авив, за да призоват правителството в Израел да приеме споразумение за прекратяване на огъня. 

 

Абсолютно първостепенно е всички страни да приемат това предложение. И ние наистина чувстваме, че това е последният ни шанс. Много от заложниците вече не са сред нас, а някои от тях са с последни сили.

Шароне Лифшиц, протестираща

Майка ѝ, Йочевед, беше освободена през ноември, но баща ѝ, Одед, все още е в плен.

 

Тук съм от отчаяна загриженост за моята страна. Вярвам, че нашето правителство ни води към гибел.

 Йоав Пек - протестиращ

Президентът на Съединените Щати Джо Байдън заяви, че бойната групировка Хамас „вече не е способна“ да извърши широкомащабно нападение срещу Израел като това през октомври. В краят на месец май той призова Израел и „Хамас“ да постигнат споразумение за освобождаване на останалите около 100 заложници, както и на телата на още 30 души. Само ден по-късно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече предложението „неосъществимо“.

Нетаняху обещава „пълна победа“, която ще отстрани Хамас от власт, ще разруши военната му структура и ще върне заложниците. Освен Съединените Щати, Катар и Египет също призовават Хамас и Израел да финализират споразумението. Световната здравна организация съобщи, че в Рафа не са останали почти никакви здравни услуги, след като последната частично функционираща болница в града „Ал-Хелал ал-Емирати“ бе затворена. 

Приятели и роднини на израелските заложници, взети от Хамас и други бойци при нападението на 7 октомври провеждат демонстрации всяка седмица, за да настояват за освобождаването им. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа повече от 36 хиляди палестинци са загинали в Газа.