Свят

Расте разделението в Израел заради войната в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Палестинци в Джабалия търсят имуществото си сред руините на бежанския лагер, след като израелската армия се изтегли от района. Най-големият лагер в ивицата Газа, някога дом на над 100 000 души, беше почти напълно унищожен в операцията на IDF, насочена срещу Хамас.

Министерството на здравеопазването на анклава съобщи, че 53-ма палестинци са били убити и 357 ранени при бомбардировки и боеве в последните 24 часа.

А достъпът до животоспасяваща помощ е минимален.

Засилващите се военни действия и сериозните ограничения продължават да възпрепятстват операциите по оказване на помощ в Газа в момент, в който стотици хиляди хора се нуждаят от животоспасяваща помощ.

Стефан Дюжарик – говорител на генералния секратар на ООН

Администрацията на американския президент настоява, че операцията на Израел в Рафа е ограничена по обхват.

Изяснихме, че това не е голяма военна операция. Няма да го характеризирам в термини, тъй като ситуацията е много динамична и променлива. Ще продължим да се консултираме с нашите партньори в Израел и да бъдем ангажирани по тези въпроси.

Ведант Пател – заместник-говорител на Държавния департамент

Много семейства продължават да напускат Рафа, тъй като военните действия продължават с пълна сила. По изчисления на ООН, около 900 000 души са избягали от началото на израелската офанзива.

В самия Израел разделението във военновременното правителство става все по-очевидно. Партията на министъра от кабинета Бени Ганц „Национално единство“ предложи разпускане на парламента и провеждане на нови избори.

Този ход идва след ултиматума, който Ганц постави на премиера Бенямин Нетаняху да представи до 8 юни план след края на войната в Газа. Той заплаши, че ще напусне коалицията, ако няма такова споразумение, въпреки че партията на премиера "Ликуд" все още разполага с мнозинство и без Ганц.