Свят

Си Дзинпин предлага да се организира мирна конференция за Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Китайският президент призова за организирането на голяма мирна конференция, на която да бъде намерено решение за конфликта в ивицата Газа.

Си Дзинпин отправи този призив на среща с арабски лидери и дипломати в Пекин. Китай подкрепя „решение с две държави“ на израелско-палестинския конфликт.

„Войната не трябва да продължава безкрайно. Справедливостта не може да отсъства вечно. Ангажиментът за решение с две държави трябва да бъде непоколебим, да не зависи от волята на отделни държави. Китай твърдо подкрепя създаването на независима държава Палестина, която се ползва с пълен суверенитет въз основа на границите от 1967 г, със столица Източен Йерусалим. Ние подкрепяме пълноправното членство на Палестина в ООН, както и организирането на една широкообхватна и ефективна международна конференция за мир“, заяви китайският президент.

Във форума във формат "Китай-арабски страни" участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и тунизийският президент Каис Сайед. Целта на форума е укрепването на дипломатическите и икономическите връзки между Близкия изток и Китай, отбелязва АФП.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.