Свят

Израел и Хамас приеха плана за примирие, предложен от Байдън

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън изложи описаното от него като триетапно израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на израелските заложници. Първата фаза включва шестседмично спиране на боевете, при което израелските сили ще се изтеглят от „всички населени места“ в Газа, някои заложници - включително възрастни хора и жени - ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници.

Палестинските цивилни граждани ще могат да се завърнат по домовете си в Газа, а 600 камиона на ден ще доставят хуманитарна помощ в опустошения анклав. По време на този етап Хамас и Израел ще преговарят за постоянното мир, което според Байдън ще продължи „докато Хамас изпълнява ангажиментите си“. През втората фаза Байдън заяви, че ще се извърши размяна на всички останали живи заложници, включително мъже войници, а израелските сили ще се изтеглят от Газа. Третата фаза ще включва мащабен план за възстановяване на анклава. 

Време е да започнем този нов етап. Заложниците да се върнат у дома. За да може Израел да бъде сигурен, като страданията трябва да спрат. Време е тази война да приключи. За да започне денят след това.

Джо Байдън, президент на САЩ

Хамас заяви, че са готови да се ангажират „положително и конструктивно“ с всяко предложение, основано на постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили и възстановяване на Газа. От администрацията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че той подкрепя плана. Те съобщиха, че той е упълномощил преговорния си екип да представи сделката. Отделно от това израелските военни заявиха, че силите им са приключили операциите в района на Джабалия в северната част на анклава след дни на интензивни сражения.