Свят

Продължава възстановяването на болниците в Ивицата Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават усилията за възстановяване на медицинските услуги в частично разрушените болници в южния град Хан Юнис в ивицата Газа. С подкрепата на СЗО и международните партньори здравните услуги в болниците „Насър“ и „Ал Амал“ бавно, но сигурно се увеличават.

 

Отворихме всички клиники и процесът на разширяване продължава въпреки недостига на възможности. Срещаме обаче голям натиск върху болницата по отношение на пациентите и броя на посетителите. Това означава, че трябва да се стремим да увеличим цялостния капацитет на заведението.

 д-р Хайдар Ал-Кудра, управител на болница Ал-Амал

Повечето от болниците в палестинския анклав вече не функционират. Болницата „Кувейт“ в Рафа затвори в понеделник, след като при удар близо до входа ѝ загинаха двама здравни работници. От тогава насам повечето и пациенти успешно са преместени в ремонтиращите се болници.

 

Нека Бог да благослови всички за тази добра работа и големи усилия, тъй като те спасиха всички нас след дълго време на страдание.

Рамзи Фати, пациент на диализа

По данни на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа през последните осем месеца в резултат на израелската кампания от бомбардировки и офанзиви са загинали повече от 36 300 палестинци. Неговата бройка обаче не прави разлика между цивилни и бойци на Хамас и другите групировки. Унищожаването на инфраструктурата и транспорта допълнително усложни предоставянето на здравни услуги, а пренаселените условия на живот и ограниченият достъп до чиста вода повишиха риска от инфекциозни заболявания. Освен това според СЗО недохранването се е влошило, като в северната част на Газа всяко трето дете на възраст под две години страда от такъв тип симптоми.