Свят

Израелската армия съобщи за открито тяло на убит заложник

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия продължава със своята широкомащабна офанзива в ивицата Газа.

В понеделник военните съобщиха, че е открито тялото на предполагаем заложник в кибуца Нир Оз, селище близо до границата с Газа, която бойци на Хамас нападнаха на 7 октомври миналата година.

Смяташе се, че 35-годишният Долев Йехуд е сред пленниците, държани в Газа до 3 юни, когато военните обявиха откриването на тялото му и потвърдиха, че той е бил убит при първоначалната атака.

Държавният секретар на САЩ разговаря с двама членове на тричленния военновременен кабинет на Израел относно предложението за прекратяване на огъня, обявено от президента Джо Байдън миналата седмица. Антъни Блинкън е обсъдил предложението с министъра на отбраната Йоав Галант и с опозиционния политик Бени Ганц, който вече заплаши да се оттегли от правителството, ако премиерът Нетаняху не обяви до 8 юни план за бъдещето на Газа след края на войната. Предложението, за което Байдън каза, че идва от Израел, призовава за поетапно освобождаване на десетки заложници, държани от Хамас, в замяна на изтеглянето на Израел от Газа и трайно прекратяване на огъня.

То прилича на предишни предложения, направени от Хамас, които Израел публично отхвърли.

В неделя сътрудник на израелския премиер Бенямин Нетаняху каза, че предложението на Байдън „не е добра сделка“, но въпреки това Израел го приема.

Въпреки официалната позиция на израелското правителство някои крайнодесни членове на кабинета в събота заплашиха да се оттеглят от коалицията.