Свят

Десетки са загинали при израелски въздушен удар по училище в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки са загинали при израелски въздушен удар в училище, управлявано от ООН, в централен бежански лагер в Газа. Това заявиха властите в Ивицата. Училището, ръководено от Агенцията на ООН за палестинските бежанци, е настанявало разселени хора. Управата на болница Ал-Акса съобщи, че броят на загиналите е най-малко 39. Те допълват, че се опасяват, че броят им може да нарасне.

Израелските военни заявиха, че са атакували клетка на Хамас, като добавиха, че преди удара на изтребителите военните са предприели мерки, за да намалят риска от нараняване на цивилното население. От своя страна министърът на отбраната Йоав Галант каза, че военната офанзива на Израел в Газа няма да бъде спряна заради евентуално възобновяване на преговорите с Хамас за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Изявлението му идва в момент, когато се очакват египетски, катарски и американски официални лица да се срещнат в Доха, за да подновят преговорите за примирие в Газа. Срещите следват трифазно предложение - характеризирано като израелски план - изложено от президента на САЩ Джо Байдън, което би съчетало освобождаването на заложниците с „пълно и цялостно прекратяване на огъня“.

 

Намираме се в процес, в който ще продължим да изтощаваме врага. Всички преговори с терористичната организация Хамас ще се водят само под огън.

Йоав Галант - министър на отбраната на Израел

Хуманитарната криза в анклава също се задълбочава. Според нов доклад на Агенцията на ООН за децата девет от всеки десет лица под 18-годишна възраст в Газа страдат от тежка хранителна бедност и нямат достъп до достатъчно хранителни продукти, за да поддържат оптимален растеж и развитие. Междувременно напрежението на границата между Израел и Ливан нараства, като подкрепяната от Иран Хизбула пое отговорност за вечерното нападение в Северен Израел, при което бяха ранени няколко души. Говорител на държавния департамент на САЩ заяви, че Вашингтон е „изключително загрижен“ за случващото се и за риска от ескалация на границата.