Свят

Палестинци се завърнаха в Хан Юнис, много жилища са напълно унищожени

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Палестинците, които бяха разселени от южния град Хан Юнис в Ивицата Газа до град Рафа се завърнаха в домовете си. Но много от жилищните сгради са напълно унищожени, което принуди хората да използват палатки за подслон. Липсва основна инфраструктура - няма вода, храна или канализация, а някои жители трябва да изминат около километър, за да получат вода за пиене. През последните три седмици израелската офанзива в Рафа накара близо един милион палестинци да избягат от южния град на Газа.

Нищо не е останало. Всичко е разрушено, домовете ни ги няма. Дори джамиите са разрушени и хората се молят на слънце.

Фатима Моамар

Над 2 милиона души в Газа са разселени и намират подслон с малко провизии, големи части от територията са разрушени, а ООН предупреди за „пълномащабен“ глад. САЩ продължават да оказват натиск върху Израел относно предложението за прекратяване на огъня, представено от президента Джо Байдън. 

Първата фаза на споразумението ще продължи шест седмици и ще включва „пълно и цялостно прекратяване на огъня“, изтегляне на израелските сили от всички гъсто населени райони на Газа и освобождаване на заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници. Байдън призна, че преминаването към следващата фаза на споразумението ще изисква още преговори. Белият дом твърди, че ако палестинската групировка приеме тази сделка, Израел също ще я приеме. Но веднага след обявяването ѝ съюзниците на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заплашиха, че ще напуснат правителството му, ако той се отнесе положително към нея. Израелските военни продължават да настъпват към Рафа, в търсене на това, което се описва като последната крепост на Хамас.