Свят

Над 40 души са загинали при израелски нападения в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 42 души са били убити при израелски нападения срещу квартали на град Газа в северната част на палестинския анклав. Това съобщи директорът на медийната служба на управляваното от Хамас правителство. При един от израелските удари по къщи в Ал-Шати, един от осемте бежански лагера в Ивицата Газа, са загинали 24 души. Други 18 палестинци са били убити при удар по къщи в квартал Ал-Туфа. Израелските военни разпространиха кратко изявление, в което се казва, че са атакувани военни структури. Повече от осем месеца след началото на войната настъплението на Израел сега е насочено към последните два района, които силите му все още не са завзели: Рафа в южния край на Газа и района около Дейр ал-Бала в централната част. Междувременно израелският министър на отбраната Йоав Галант замина за Съединените щати, за да се срещне с американските власти. Преди заминаването си той заяви, че Израел е "готов за всякакви действия, които може да се наложат в Газа, в Ливан, и на други места".

Преминаването към "третата фаза" в ивицата Газа е от голямо значение. Ще обсъдя този преход с представители на Вашингтон, като засегна въпроса как той може да даде възможност за осъществяване на допълнителни цели. Знам, че ще постигнем тясно сътрудничество със Съединените щати и по този въпрос.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

По-рано хиляди хора се събраха на Площада на заложниците в Тел Авив, за да отбележат 20-ия рожден ден на Наама Леви, която е държана в плен в продължение на 260 дни. Осем месеца по-късно Леви е един от 120-те души, които остават в плен в Газа. Демонстрацията на знаменития площад беше само една от няколкото, които се проведоха в градове в цял Израел. Семействата на заложниците участваха в протести в Йерусалим, Херцлия и други големи градове в страната. Тежкото положение на пленените е обект на редовни антиправителствени протести в Израел, където много демонстранти призовават лидерите на страната да постигнат споразумение с Хамас и да проведат предсрочни избори.