Свят

Проф. Владимир Чуков: Преговорите в Близкия Изток все още са на етап „задънена улица“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Всички искаме войната в Близкия Изток да приключи, но според мен преговоритеза постигане на примирие по предложението на САЩ са на етап „задънена улица“. Това каза в студиото на Euronews Primetime арабиста проф. Владимир Чуков.

По думите му стратегиите за водене на преговори от двете преговарящи страни се различават прекалено много и няма как да се стиковат.

Хамас прилага стратегията на акулата – чувстват се по-силни, с развързани ръце, а Израел прилага стратегията на плюшеното мече – опитва се да балансира така, че да не инкасира много големи загуби. Така или иначе обаче като краен резултат от подобна стратегия е замразеният конфликт.

Той обясни, че това означава, че върху правителството на Израел има много силен натиск, който е както вътрешнополитически, така и външнополитически. Натискът идва от опозицията и семействата на заложниците, но и от САЩ и президента Джо Байдън, който е много заинтересован от разрешаването на този конфликт, отбеляза още експертът.

Хамас от своя страна разполагат с неизчерпаем кадрови потенциал, те получават натиск от Египет и Катар, но най-силен е той от посока Иран, коментира още проф. Чуков.

Целия разговор вижте във видеото.