Свят

Нетаняху: Интензивните боеве в Газа ще приключат скоро

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко осем палестинци са били убити при израелски въздушен удар по учебен колеж близо до град Газа. Това съобщиха палестински очевидци от мястото на атаката. Съоръжението е използвано за раздаване на помощи, докато израелските танкове навлизаха все повече в южния град Рафа. Израелските военни обаче заявиха, че обектът е бил използван от бойци на Хамас и Ислямски джихад. Те добавят, че преди удара са били взети предпазни мерки, за да се намали рискът от нараняване на цивилните граждани. Хамас от своя страна отхвърли израелските обвинения. Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отново обвини Съединените щати, че спират оръжия за страната, като подчерта, че според него има "драматичен спад" в доставките. Тези изказвания идват няколко дни след като администрацията на Байдън отрече предишните твърдения на Нетаняху.

Като министър-председател на Израел моята задача е да направя всичко, за да осигуря на нашите героични бойци най-добрите средства за борба. На фона на това, което чух през изминалия ден, се надявам и вярвам, че този въпрос ще бъде решен.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

По-късно Нетаняху заяви в интервю, че фазата на интензивни боеве срещу Хамас в ивицата Газа ще приключи "много скоро", но че войната няма да бъде прекратена, докато ислямистката групировка не престане да контролира палестинския анклав. Той добави, че голяма част от войските ще бъдат преместени на север, за да противодействат на Хизбула. Сраженията на Израел срещу подкрепяната от Иран групировка ескалираха на северната граница с Ливан, където много израелски градове бяха евакуирани. Нетаняху заяви, че разполагането в северната част на страната ще позволи на жителите да се завърнат у дома.