Свят

Бивши служители от администрацията на Байдън: Политиката ни към Израел подкопава доверието в САЩ

От Euronews България Euronews България
Joe Biden EPA AP Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: AP, архив

Дванадесет бивши служители от администрацията на Байдън, които подадоха оставка заради политиката спрямо Израел и войната в Газа, твърдят, че действията на правителството са застрашили националната сигурност на САЩ. Политиката е дестабилизирала допълнително региона и е „поставила мишена на гърба на Америка“, казват те в съвместно изявление.

Държавният департамент на САЩ по-рано е отричал подобни твърдения, като е изтъквал критиките си към високия брой цивилни жертви в Газа и усилията си за увеличаване на хуманитарната помощ.

В съвместното изявление на бившите служители се казва: „Американското дипломатическо прикритие и непрекъснатият поток от оръжия за Израел ни накараха да изпитаме съчувствие към обсаденото палестинско население в Газа, което умира и гладува“.

Бившите длъжностни лица обвиняват правителството на САЩ, че се придържа към „провалена политика“, която не само е била разрушителна за палестинския народ, но и е застрашила израелците, задушила е свободата на словото и е подкопала доверието в САЩ по отношение на ангажимента им гарантиране на правовия международен ред.

„Политическите и икономическите интереси на страната ни в целия регион също бяха значително засегнати, а доверието в САЩ беше дълбоко подкопано в световен мащаб в момент, когато то ни е най-необходимо и когато светът се характеризира с нова ера на стратегическа конкуренция“, се казва в изявлението.

Сред останалите подписали е Джош Пол, който наблюдава отношенията с Конгреса по отношение на трансфера на оръжия. Той напусна през октомври.

Бивш служител на Белия дом, двама бивши служители на военновъздушните сили и бивш офицер от армията в Агенцията за отбранително разузнаване също са подписали изявлението.

През април говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ „ясно са заявили на Израел, че той трябва да спазва международното хуманитарно право“.

Коментарите на говорителя дойдоха малко след като седем настоящи и бивши американски служители заявиха пред Би Би Си, че натискът на президента Байдън върху Израел след смъртоносното нападение срещу хуманитарни работници не е достатъчно силен и няма да успее да спре хуманитарната криза в Газа.