Свят

Здравните власти в Газа: Над 38 000 палестинци са били убити от началото на конфликта между Израел и Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че между Израел и Хамас все още има различия, докато в Кайро продължават преговорите за прекратяване на огъня. Кърби добави, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс и пратеникът на САЩ за Близкия изток Брет МакГърк са в Египет и се срещат със своите египетски, израелски и йордански колеги. Въпреки това Хамас обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че възпрепятства разговорите. В изявление Хамас заяви, че израелският министър-председател "продължава да поставя все повече пречки пред преговорите". Групата обвини Нетаняху, че ескалира "агресията и престъпленията си". 

Работим по този въпрос много, много усилено. И все още има някои пропуски, които остават в позициите на двете страни, но нямаше да изпратим екип там, ако не смятахме, че имаме шанс.

Джон Кърби - говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност

Междувременно хората в град Газа съобщиха за едно от най-тежките нападения от страна на израелските сили от 7 октомври насам. То е накарало хиляди палестинци да избягат от района. Най-малко трима са били убити при въздушен удар по бежанския лагер Нусейрат в централната част на анклава.

Здравните власти в Газа твърдят, че над 38 000 палестинци са били убити по време на военната кампания на Израел срещу територията. От своя страна израелските военни заявяват, че ударът е направен "въз основа на разузнавателна информация. Същевременно в Северен Израел прозвучаха сирени за въздушни нападения. Израелските военни съобщиха, че са прихванали подозрителна въздушна цел, която се приближавала към страната от изток. По-рано от армията потвърдиха, че са отговорни за убийството на Мустафа Хасан Салман, член на "Хизбула", на територията на Ливан.